Sunday, November 28, 2010

yang terpendam 5

“Sis, did you realize something?”

“What???” Hani buat muka pelik. Dalam masa itu otaknya ligat berfikir apa yang ingin disampaikan Husna.

“Entahlah. I don’t know if my feeling is only my feeling. But now I start feel miss our school memories. Really miss it, sis.” ujar Husna sambil memandang ke langit yang cerah di luar. ‘Eeh, apa kes pulak la adik aku nie. Tangkap dalamlah pula dia ni.’ gumam Hani sendirian. Dia hanya menganggukkan kepala saja.

“Akak, ingat tak lagi masa kita form 3 dulu….”

“I know what you tried to say. Memori lepas habis PMR. Dek cemburu punya pasal dengan dak-dak senior, kita buat keje giler ye.” Habis saja Hani cakap, dua-dua gelak sakan. Iyalah. Bila fikir-fikirkan balik, kami jeles dengan senior bakal bergraduasi. Padahal nanti masuk form 5 merasa gak. Memang jeles tahap gaban. Minggu depannya kami buat majlis graduasi kami sendiri. Yang uniknya kami punya graduasi ni kami bagi gelaran kepada si penerima anugerah. Contohnya aku la. Aku dapat gelaran ratu novel sebab aku nie minat sangat dengan novel sampai sanggup berabis duit nak beli novel. Hani pula dapat gelaran Miss Cover Remaja (MCR) sebabnya ada dua. Pertama sekali, dia memang jenis jaga ayu dan peminat My Chemical Romance nombor berapa ntahla. Nampak je ayu tapi dalam….perhhh…. Sekasar-kasar aku pun tak layan lagu macam tu. Pasal anugerah yang diterima oleh IR,NK,Nad,Sue dan Jue tu biarlah. Sebab itu kenangan yang terlalu mahal nak dibeli di luar. Ramai juga yang dapat tahu pasal idea gila kami. Tapi semua dah maklum SST tiada sapa yang boleh jangkakan. Sebab kami berpegang pada prinsip ‘we does not want to be history before we create our own history’ dan sampai sekarang kami masih berpegang pada prinsip yang satu tu. Memang tak boleh nak putar balik dah. Betullah orang kata zaman sekolah zaman paling banyak memori.

“Dik, kita tak dapat bayar apa yang kita dapat masa sekolah dengan apa saja kat luar sana,kan?” Setelah masing-masing reda daripada gelak sakan yang dicipta sendiri. “Yup... there’s no way can we find it. No matter hard we tried to get it.” Balas Husna menahan sebak yang mula bermukim di dada.

No comments: