Friday, June 24, 2011

yang terpendam 20

“Okey. Let’s start our dinner. Tadi siapa yang tak sabar nak makan tadi? Cepatlah. Buat apa dok tengok je. Ke korang dah kenyang?” Husna cuba merubah suasana yg ibarat dilanggar garuda itu. Nad, NK dan Jue memandang Husna seketika sebelum tersenyum.
                “I still don’t believe it. Together?” Hakikat yang sukar untuk diterima. Tang bila depa berdua bercinta? Macam mana depa boleh kahwin? Kenapa macam tergesa-gea aje majlis nikah tu? Ada pap eke yng berlaku? Haish..sungguh tak boleh.
                “Why? You don’t believe it? Apa cer? Kenapa dan apa yang susah sangat korang nak percaya ni? Cer habaq mai.” Hani mula kebosanan. Manakan tidak. Dia datang ke sini pun kerana memikirkan ugutan Husna. Lagipun, suaminya baru sahaja sampai ke rumah pa, daripada KLIA. Ikutkan hati tamau datang, tapi incik hubby suruh pergi dulu, dia nak berehat, tukar baju. Dia akan menyusul kemudian. Nasib baiklah incik hubby tepati janji. Kalau tidak? Memang aku tinggalkan Ucu dangan Fiq kat sini.
Ashraf Daniel mengusap lembut belakang isterinya. Dia tahu isterinya sedang mengepung kemarahan. Hani tak nak dating, tapi dia yang memaksa. Lagipun, janji mereka dengan Husna dan Fiq perlu ditunaikan. Setelah mereka sampai ke tanah air, tak mahu tak mahu kena berjumpa juga dengan kengkawan sekolah mereka. Menerangkan tentang ‘kehilangan’ yang sengaja dicipta oleh mereka berdua.
“Chik, okey. Kita makan. Lagipun abang baru sampaikan.” Husna meredakan suasana yang sudah mula hangat. Ashraf Daniel mengambil makanan yang terhidang ke dalam pinggan Hani. Yang lain turut melakukukan perkara yang serupa. Suasan menjadi senyap seketika.
“Honey, jangan makan tu. Nanti…” Ashraf Daniel menegur isterinya yang cuba memakan tembikai. “Tadi makan sikit je…lagi satu, please…” Hani merayu.
“Chik, nanti Fiq belikan masa nak balik nanti. Chik makanlah nasi. Dari tengah hari tadi Chik tak makan. Kata nak tunggu abang, Abang dah sampai dah. Makanlah.”Fiq menyampuk. Yang lain hanya memandang. Hani menarik muncung. “Chik, boleh tak jangan macam tu depan rezeki.” Husna pula menegur.
“Honey, you’re good girl. Makan nasi ye.” Ashraf Daniel memujuk lembut. Salahnya kerana memaksa Hani dating. Minah ni memang. Kalau dah datang angin puting beliung, suruh macam mana pun, mesti ikut kepala dia je. Nasib baiklah isteri. Kalau tidak….sendiri mahu hingatla. Hani hanya menganguk. Dia tahu dalam kelembutan suaminya memujuk, ada kemarahan di situ.

No comments: